ponedjeljak, 7. siječnja 2013.

5 Ritmova

5 Ritmova je tjelesna praksa koju je uobličila Gabrielle Roth, njujorška kazališna redateljica, glazbenica i urbana šamanica. Tijelo je mjesto u kojem stanujemo cijeli svoj život i jedini dio nas koji je uvijek samo ovdje i sada. Kroz tu praksu učimo kako obratiti pažnju na svoje tijelo i dati mu dozvolu i slobodu da se pokrene na svoj jedinstveni način, specifičan za ovaj trenutak.

“Zašto plešemo? Zbog toga što je ples najbrži, najizravniji put do istine – ne neke velike univerzalne istine koja vrijedi za svakoga, već one bazične osobne istine o tome što se u svakome od nas događa upravo ovog trenutka…“  Gabrielle Roth
                          Fall into Dance, feet first
Tijelo je dom duše i nju odražava. Dok istražujemo svoj pokret nailazimo na mjesta gdje smo zapeli, gdje je kretanje prestalo i tražimo načine kako se ponovno pokrenuti. Kada naše tijelo pronađe više slobode, kreativnosti i izražajnosti, sloboda, kreativnost i izražajnost počnu nalaziti put u naš život.

5 ritmova su tečni, stakato, kaos, lirski i duboka tišina. Svaki od njih kroz drugačiji način kretanja otvara druga vrata u naš unutarnji svijet. Tečni ritam pomaže nam da ponovno naučimo čuti mudrost svojeg tijela i pratiti svoj vlastiti put. U stakatu tražimo svoju jasnoću koja je neophodna za povezivanje s drugima. Kaos nas uči kako pustiti kontrolu i pronaći unutarnju slobodu. U lirskom ritmu nalazimo svoj stil, svoj jedinstveni doprinos ovom svijetu. I konačno u dubokoj tišini prepuštamo se većem polju postojanja, s kojim nas povezuje naš dah.

Iako je ovo strukturirana praksa koraci i pokreti nisu zadani. Nema koreografije koju je potrebno savladati. Svatko pronalazi svoj vlastiti izričaj. Za plesanje 5 ritmova nije potrebno nikakvo predznanje. Dovoljno je imati tijelo, dah i volju za kretanjem.

…Zato saznaj što tvoji dlanovi, ramena, laktovi, koljena, i što je najvažnije tvoji kukovi i stopala imaju za reći o tome. Postoji ples koji samo ti možeš otplesati, ples koji postoji samo u tebi, sada i ovdje, uvijek drugačiji, uvijek istinit. Ako imaš volje fascinirano osluhnuti, taj će te ples odvesti do onoga što oduvijek sanjaš da bi mogao biti.“
Gabrielle Roth


Nema komentara:

Objavi komentar