nedjelja, 29. prosinca 2013.

Teorija 5 elemenata

„Sve što postoji u ljudskom tijelu, postoji i u univerzumu, a sve što postoji u univerzumu, postoji u ljudskom tijelu"
 

Prema taoističkoj filozofiji, sve pojave u prirodi i sve što postoji svrstano je u pet elemenata. To su drvo, vatra, zemlja, meta i voda. Ovi elementi ne samo da grade materijalne strukture, već stvaraju i prirodne zakone koji upravljaju promjenama žive i nežive materije. Svakom od ovih elemenata odgovara određeno doba godine, strana svijeta, okružje i određeni organi ljudskog tijela, emocije, boja, okus, zvuk....

 

·        Drvu odgovara proljeće i simbolizira rast i razvoj, rađanje energije. Zelena boja, kiseli okus, vjetrovito okružje...

·        Vatri odgovara ljeto i simbol je kulminacije Yanga. Crvena boja, gorki okus, toplo okružje...
·        Zemlji odgovara kasno ljeto, predstavlja centar i sadrži sve elemente. Žuta boja, slatki okus, vlažno okružje...
·        Metalu odgovara jesen i predstavlja kompaktnost i koncentraciju, simbolizira rad. Bijela boja, ljuti okus, suho okružje...
·        Vodi odgovara zima i simbol je kulminacije Yina. Tamno plava do crna boja, slani okus, hladno okružje...
 
U toku svakog dana postoji vremenski period koji odgovara nekoj sezoni. Tako proljeće odgovara periodu ranih jutarnjih sati do sredine jutra. Ljeto  je period od sredine jutra do sredine dana, kasno ljeto  odgovara sredini dana, jesen periodu poslje ručka i ranog predvečerja. Zima je noć.
 
Na teoriji pet elemenata zasniva se dijagnostika i terapija prema kineskoj medicini. Osnovu kineske medicine u teoriji pet elemenata, čini Yin i Yang enrgija. Ove dvije energije se međusobno smjenjuju i dopunjuju. Ravnoteža pet elemenata održava ravnotežu Yina i Yanga, što  omogućava pravilno funkcioniranje stvari i pojava u prirodi. U čovjeku se ravnoteža Yin i Yang energije očituje u vidu parnih solidnih i šupljih organa. Svaki od solidnih organa ima svoj par u šupljim organima. Oni se neprekidno mijenjaju u skladu sa prirodnim kretanjima, te ovise o vanjskim i unutarnjom stanjima čovjeka.
 
Sve pojave u prirodi podlježu stalnim promjenama. Tako imamo ciklus rađanja i stvaranja u prirodi, prema kojemu  svaki od ovih pet elemenata utiče na stvaranje sljedećeg elementa. Drvo kada gori stvara vatru, vatra kad sagori stvara zemlju, iz zemlje se pak vadi metal, metal je topiv poput vode koju i stvara, a voda pak omogućava rast drveta. I tako smo na kraju, a istovremeno na novom početku. U ljudskom organizmu ovaj ciklus promatramo kroz odnos  solidnih Yin i šupljih Yang organa.
·        Yin  organi; na rad jetre utiče rad srca, na rad srca utiče rad slezene i gušterače, slezena i gušterača utiču na rad pluća, pluća na rad bubrega, a bubrezi na jetru.
·        Yang organi; na rad žuči utiče rad tankog crijeva, na tanko crijevo želudac, želudac utiče na rad debelog crijeva, debelo crijevi utiče na rad mokračnog mjehura, mokračni mjehur na žuči.
 
 
Istovremeno u prirodi u i čovjeku odvija se i ciklus koji podrazumijeva razaranje i smrt onoga što je nastalo sa ciklusom rađanja i stvaranja.  Prema ovom zakonu svaki od ovih pet elemenata koči drugi u nizu element koji dolazi iza njega, tako da ne dopušta da jedan element prevlada nad drugim. Vatra topi metal, zemlja upija vodu, metal sijeće drvo, voda gasi vatru, drvo pokriva zemlju.  Ovaj ciklus također nam objašnjava uzajamne odnose pojedinih organa.
·        Bolesno srce ugrožava rad pluća, bolesna slezena i pankreas ugrožavaju rad bubrega, bolesna pluća ugrožavaju rad jetre, bolesni bubrezi ugrožavaju rad srca, bolesna jetra ugrožava rad slezene i gušterače
·        Poremećaji tankog crijeva dovode do poremečaja debelog crijeva, bolestan želudac ugrožava mokračni mjehur, poremečaj debelog crijeva ugrožava žuč, bolestan mokračni mjehur ugrožava tanko crijevo, bolesna žuč ugrožava želudac
Svi ti međusobni odnosi i djelovanja imaju zadatak da održavaju ravnotežu u okolini, fizičkom, energetskom i psihičkom tijelu, te životu opčenito.
Kvantne tvrdnje i teorije, još dodatno nam daju uvid i potvrdu energetske povezanosti svih elemenata u nematerijalnom i materijalnom Svemiru. Makrokozmos u mikrokozmosu i obrnuto. Čovjek se sastoji od vidljive (fizička) i nevidljive energije (mentalno-emotivna razina), dimenzijama zdravlja rukovodi uzročna razina poremećaja koja se uvijek događa na suptilnijim razinama. Nešto što je uzrok uvijek je uvijek ispred, kako ispred elementa od slijedećeg u nizu, tako i na mentalno-emotivnoj razini ispred fizičke.
Quantec je uređaj koji prenosi vibracije između živih organizama i računala. Vibracije su svjesne namjere, a svijest je povezana s vibracijama. Djelovati sa Quantecom na najsuptilnijoj razini jedan je od načina balansiranja pet elemenata.

I.A.
Prikaz pokazuje različite odnose između tijela i uma, te njihovu povezanost sa svakim organom
 

1 komentar: