petak, 10. listopada 2014.

Nitko i Netko

Autorica teksta i slike:
Lucija Antolak, učenica 14.g.
 
U današnjem svijetu  mnogo toga nema smisla. Barem meni.  Zašto se svi dijelimo i svrstavamo u grupe? Svi se razlikujemo i svi smo posebni. Svatko na svoj način. Po glazbi koju slušamo, stilu odjeće koji volimo i mnogo toga. Ukusi su nam različiti, ali to ne znači da se po njima trebamo dijeliti. Svi imamo jednake potrebe. Svi smo ljudi.
 

 
Uvijek je u društvu neki Netko. Taj Netko sve zna i svi znaju za njega. Malo ljudi ga zapravo poznaje, ali svi ga gledaju kao nekog vrlo posebnog. Ima također i Nitko, kojega često, bez ikakvog razloga omalovažavaju i ponižavaju. Pogotovo Netko, za oči onih drugih. Ali zašto je taj Netko netko? U čemu je razlika da nije nitko?
Ponekad će Nitko raditi stvari koje mu se ne sviđaju da ga prihvate u društvu, da postene Netko. A kada Nitko postaje Netko? To ovisi o drugima. Postat će Netko kada Nitko napravi nešto za što će svi znati. Nešto glupo. Nešto zbog čega poslije neće biti ponosan. Jer društvo samo takve stvari pamti i širi.
A može li se biti Netko, a i dalje ostati svoj i ne mijenati se zbog drugih? Naravno. Svi smo Netko, netko poseban. Stvar je u nama. Hoćemo li mi osjetiti da smo Netko i bez odobrenja drugih.
 
 

 

1 komentar:

  1. Moram priznati da je ovaj tekst zavidno dobro napisan. Pohvale autoru teksta i autoru bloga koji je ovo odlučio objaviti. Tekst je poseban jer je jedinstven, svatko bi ga trebao pročitati. Lp.

    OdgovoriIzbriši